De bästa svenska maträtterna

Sveriges matkultur är full av spännande smaker. Det finns något som passar alla smaklökar. Det finns många maträtter som är typiskt svenska, men vilka av dem är egentligen de bästa? Vilka svenska maträtter måste man prova? Här är några av de allra bästa svenska maträtterna.

Sill av alla dess slag

Sillen ligger många svenskar varmt om hjärtat. Sill är en viktig del av de flesta svenska högtider. Man hittar den på påskbordet, man äter den till midsommar och den ses även på julbordet. I dessa fall är det ofta den inlagda sillen som serveras. Det bästa med denna älskade fisk är att den kan varieras med hjälp av olika typer av inläggningar. Om man bara har provat ett par olika inläggningar måste man prova fler. Det finns garanterat något som du tycker om.

Men sill serveras inte enbart inlagd. Stekt sill är också en populär svensk fiskrätt. Den ses kanske inte lika ofta som den inlagda sillen, men den är helt klart värd att testa. Om man inte tycker om den inlagda sillen bör man istället ge denna rätt en chans.

Kräftor med tillbehör

Om du aldrig har deltagit vid en kräftskiva bör du definitivt ta chansen. Kräftsäsongen startar i augusti. Det är en tid på året som många svenskar älskar. Att få frossa i dillkokta kräftor, ostpaj, baguetter, räkor och knäckebröd är en fantastisk upplevelse. Men kräftskivan handlar inte enbart om maten. Det handlar även om gemenskapen och att få ha roligt tillsammans med sina nära och kära. Njut av god mat, drick snapsar och sjung snapsvisor tillsammans med dina vänner eller din familj.

Om du vill prova att äta kräftor för allra första gången, försök då att få tag på svenska kräftor. Koka dem sedan tillsammans med dillkronor, kryddor och salt för att ge dem den typiska smaken som svenskarna bara älskar.

kokta-kraftor

Köttbullar – En svensk klassiker

Köttbullar kanske inte är den mest exklusiva rätten i det svenska köket, men det är helt klart en av de mest kända och älskade. Köttbullar serveras oftast med potatismos eller kokt potatis samt lingonsylt. Gräddsås är ett annat populärt tillbehör till just köttbullar. Det är en perfekt smakkombination som i stort sett alla svenskar älskar. Köttbullarna brukar även gå hem hos de allra flesta barn, vilket gör denna rätt extra familjevänlig. Hemlagade köttbullar och hemmagjort mos är alltid att föredra. Undvik halvfabrikat om det är möjligt. Självklart kan fabrikstillverkade köttbullar med pulvermos smaka bra, men inget slår de hemlagade. Att göra allt från grunden är inte svårt. Det är heller inte speciellt dyrt.

Den fantastiska falukorven

Falukorven är ännu en älskad svensk klassiker. Denna korv är en annan av barnens absoluta favoriter. Korven gick från att vara en restprodukt till att bli en viktig del i den svenska matkulturen. I dag kan man hitta mängder av olika typer av falukorvar i butikerna. De har olika kötthalt, fettprocent och kryddningar.

Det bästa med falukorven är att den kan tillagas på många olika sätt. Det allra vanligaste är att steka den i skivor och servera den tillsammans med stuvade makaroner eller potatis. Ett annat populärt sätt att tillaga falukorv på är att ugnsgratinera den med äppelskivor, senap, ketchup och ost. Man kan även göra en god korvstroganof på denna fantastiska korv.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.