Hållbara förändringar som svenska företag kan genomföra

Fler och fler svenska företag börjar integrera hållbara metoder i sin affärsstrategi i takt med att världen, inte minst Sverige, alltmer uppmärksammar klimatkrisen. När företag satsar på hållbarhet gör de dessutom inte bara en bra gärning för klimatet – hållbara förändringar minskar också driftskostnader och kan därmed ha en fantastisk inverkan på rörelsevinsterna.

 

I Sverige finns det redan flera hållbara varumärken, med Ikea, Coop och Änglamark i topp. Åtminstone om konsumenterna får bestämma. Gemensamt för dessa företag är att de tar ansvar för hållbarhetsarbetet inom klimat och cirkulär ekonomi, samtidigt som de är engagerade i sociala frågor.

 

Men vilka förändringar kan företag, både nystartade och väletablerade, göra för att bli mer hållbara? Vi har sammanställt en lista med några relativt genomförbara justeringar här!

Klimatvänliga utskrifter

Även om digitalt ofta rekommenderas framför pappersarbete kan vissa uppgifter helt enkelt inte digitaliseras fullt ut. Därför kan företag försöka göra sina befintliga utskrifter skonsammare för klimatet, till exempel genom att använda en multifunktionsskrivare med fokus på hållbara utskrifter. Genom att optimera sin utskrifts- och dokumenthantering kan företag på så sätt inte bara minimera avfall, men också effektivisera sina arbetsflöden till förmån för företaget som helhet. Klimatvänliga utskrifter är ett steg mot en mer hållbar och produktiv arbetsplats.

Minskad vattenförbrukning

Det kan vara svårt att smälta, men svenska företag står för ungefär två tredjedelar av den totala vattenförbrukningen i Sverige. Även om ni är ett litet företag kan era förändringar i vattenförbrukningen alltså göra stor skillnad för klimatet. Att rena, pumpa och distribuera vatten kräver otroligt mycket energi, så genom att minska förbrukningen blir ni inte bara ett mer hållbart företag, men ni kan också spara tusentals kronor varje år! Vattenfall har skrivit en mycket bra guide om vad företag kan göra för att minska sin vattenförbrukning. Du kan läsa guiden genom att klicka på länken här.

Underlättat distansarbete

Även om långt ifrån alla företag kan utföra sina arbetsuppgifter online finns det fortfarande många som kan göra en stor insats för miljön genom att underlätta distansarbete för sina anställda. Förutom att möjliggöra en bättre balans mellan arbete och privatliv, och minska den tid som de anställda annars behöver pendla, är distansarbete också fantastiskt för miljön! För det första innebär distansarbete färre bilar på vägarna, vilket innebär mindre koldioxid i luften. För det andra minskar det företagets totala koldioxidavtryck, eftersom ni då är färre människor på arbetsplatsen, och därmed kan spara el och pengar genom att inte behöva lika mycket värme och belysning.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Att ta hand om vår jord är en del av den svenska kulturen och vi är verkligen ett föregångsland när det gäller hållbarhetsfrågor. Men även om vi gör mycket har vi fortfarande en lång väg att gå. Som företagare kan du göra ett antal hållbara förändringar för att göra din arbetsplats mer klimatvänlig och samtidigt tjäna på det på lång sikt. Förändringarna behöver dessutom inte vara drastiska för att göra skillnad, det viktigaste är att du agerar och gör vad du kan för att bidra till en bättre värld för framtida generationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.