Hur kan svenskarna skydda sig mot IT-attacker?

 

Numera så spenderar den genomsnittliga svensken en hel del tid online. Vi gör allting från att jobba till att underhålla oss själva genom internet. Men i och med att det numera finns fler människor online har riskerna också ökat.

 

Hackerattacker och liknande kan vara oerhört förödande för en privatperson och kosta både tid och pengar att reda ut. Samtidigt så är hackerattacker mot privatpersoner relativt ovanligt och man behöver inte anlita exempelvis ett företag som sysslar med IT-säkerhet. Detta kan dock vara nödvändigt för större företag, någonting som vi kommer att prata mer om längre ner i den här texten.

Behöver den genomsnittlige svensken vara rädd för IT-attacker?

Svaret på den här frågan är generellt sett nej. Man behöver inte gå runt och oroa sig för att man ska utsättas för en hackerattack, men det är viktigt att man ser till att att man vet hur man skyddar sig och att använda sunt förnuft när man rör sig i digitala miljöer. Detta kan vara lättare sagt än gjort, men det finns två primära saker som är viktiga att hålla koll på.

 

Den första är att se till att ha ett ordentligt antivirus som kan agera som en första försvarslinje mot skadliga program och andra otrevligheter. Det finns en rad antivirus som är gratis att ladda ner och att använda, men det är väl investerade pengar att lägga någon hundralapp om året på ett ordentligt antivirus då dessa i regel fungerar mycket bättre än gratisvarianterna.

 

Den andra är att man alltid är kritisk mot var information och framförallt länkar kommer ifrån. Se till att du verkligen kan lita på informationen som du får ta del av. Ladda dessutom inte ner någonting som du inte vet att du kan lita på.

Det är vanligare med bedrägerier än hackerattacker mot privatpersoner

 

Anledningarna till att hackare sällan slår till mot privatpersoner är att det sällan finns särskilt mycket monetär vinning i det hela. Därmed så är det vanligare med bedrägerier i digitala miljöer, någonting som ett antivirus inte biter på. Istället så gäller det att man använder sitt sunda förnuft, men även att man känner till vanliga knep som dessa bedragare använder sig av.

 

Ett av de vanligaste sätten att lura folk på pengar är genom att ringa och uppge att man är från banken eller liknande. Därefter kan man be någon swisha över en summa för att reglera en skuld eller någonting annat.

Företag är i riskzonen

 

Företag är i en mycket större riskzon än vad privatpersoner är sett till risken att bli angripen såväl som skadan som kan åsakas. Numera är det tämligen vanligt med det som kallas för ransomeware-attacker, någonting som kan lamslå ett företag och bli oerhört dyrt. I och med detta så är det också viktigt för alla företag att ha en god förståelse för IT-säkerhet och hur man bör agera om företaget råkar ut för en sån här attack. Större företag tenderar att ha en egen IT-avdelning som arbetar med säkerhet, medans mindre verksamheter ofta använder sig av externa bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.