Saker att göra och se i Uppsala under en helg

I Uppsala, Sveriges anrika studentstad, finns det många kulturella och historiska sevärdheter att ta del av under besöket. Även om det är lite väl tyst när Uppsalastudenterna har lov, finns det fortfarande flera pärlor att upptäcka och gott om roligheter att ta del av. 

 

Vi har samlat några av våra bästa tips på saker att göra och se när du är i Uppsala över helgen, utan att behöva vara medlem i någon av de många nationerna.

Börja helgen med ett frisörbesök

Vill du känna dig snygg och tillmötesgående innan du börjar din rundtur i den vackra universitetsstaden? Då rekommenderar vi att du fräschar upp dig med ett besök hos en av de lokala frisörerna. Barber & Babes är en proffsig frisör i Uppsala där du kan fräscha upp ditt hår mellan 9-14 på lördagar. Boka en klippning eller färgning redan på förmiddagen så är du redo för helgen i Uppsala därefter!

Bege dig till Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka är ett måste under ditt besök i Uppsala, oavsett årstid. Denna magnifika katedral ligger i hjärtat av staden och erbjuder gudstjänster och rundturer, men när du har ont om tid räcker det faktiskt med att bara se dig omkring och njuta av kyrkans storartade skönhet och mustiga atmosfär.

Ströva omkring i fornlämningsområdet

Om du är intresserad av historia kan du besöka ett av Sveriges mest folkkära fornminnen, nämligen de förhistoriska gravarna i Gamla Uppsala. Du kan ta bussen en halvtimme väck från stan för att komma till det ursprungliga Uppsala, där du förutom det stora gravfältet kan besöka Sveriges allra första domkyrka och friluftsmuseet Disagården. Kom ihåg att klä dig lämpligt om du besöker Gamla Uppsala under vinterhalvåret.

Käka vid Fyristorg

Efter en hel dag i den vackra staden är du förmodligen rätt trött i benen. Men i stället för att beställa takeaway till hotellet och titta på Netflix resten av kvällen föreslår vi att du promenerar till Fyristorg, beläget i centrum, för att avsluta första dagen med en god måltid. Här hittar du bland annat den lite mer exklusiva skaldjursrestaurangen Hambergs Fisk, där du kan få allt från en helgeflundra med skirat smör, räkor, bakad äggula och pepparrot till ett extravagant skaldjursfat med alla skaldjur du kan tänka dig tillsammans med kökets hemmagjorda aioli.

Ta en tur med Lennakatten på söndagen

Efter morgonkaffet på söndagen kan du börja förmiddagen med en tur längst Uppsala-Lenna museijärnvägen som trafikeras av den så kallade Lennakatten. Stig ombord på ångloket och gör en oförglömlig resa som tar dig tillbaka till 1800-talets Sverige när järnvägen togs i bruk.

Besök den Botaniska trädgården innan hemfärd

Innan det är dags för avfärd rekommenderar vi att du inte missar den vackra Botaniska trädgården, som naturligtvis är vackrast på våren och sommaren. Men även på vintern är den värd ett besök, då du i organerisalen i Linneanum kan spana på ståtliga träd och buskar, eller gå in i det Tropiska växthuset för att skåda de exotiska växterna. Innan du tar farväl av Uppsala kan du alltid besöka någon av lunchrestaurangerna i trädgården för att få i dig en bit mat innan du tar tåget hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.