Spartips för studenter: Så får du pengarna att räcka längre

Livet som student är inte lätt, särskilt inte i dessa kristider. Du behöver tillräckligt med pengar för kurslitteratur, busskort, hyra, mat och roligheter. Att få det att fungera med ett litet CSN-bidrag och eventuellt ett lån är inte det lättaste. Men du behöver inte käka nudlar varje dag i veckan eller säga nej till fester (okej, kanske några få) för att överleva din studietid. Det räcker med några små ändringar i din dagliga rutin. Vi delar med oss av våra bästa spartips för studenter här!

Köp begagnad kurslitteratur och sälj dina gamla böcker vidare

Den absolut tråkigaste utgiften som student är nog ändå kurslitteratur. Å andra sidan är det omöjligt att färdiggöra en utbildning utan litteraturen, så det går inte riktigt att göra något åt. Lyckligtvis finns mycket kurslitteratur tillgänglig digitalt idag, medan många böcker, till exempel juridisk litteratur för juridikutbildningar, är nästan omöjliga att hitta som PDF. Åtminstone på svenska.

 

Du behöver dock inte misslyckas med en tenta bara för att du inte har råd till dyr kurslitteratur. Det finns tusentals studenter i Sverige med exakt samma problem som du och de köper och säljer begagnade kursböcker för att få pengarna att räcka till. Googla bara bokens namn och sedan “begagnad” så hittar du säkerligen en billig utgåva.

 

Precis som du kan spara pengar genom att köpa andras begagnade böcker kan du sedan tjäna pengar genom att sälja dina begagnade böcker vidare! Bra för din plånbok och miljön på samma gång!

Planera veckans matinköp

Tyvärr förbiser många studenter vikten av att äta näringsrik mat eftersom de tycker att livsmedel är tråkigt att spendera pengar på. Men när allt kommer omkring är det faktiskt mat som gör att våra kroppar kan fungera som de ska, vilket är en nödvändighet för att vi ska kunna fullfölja vår utbildning och göra alla de saker som vi tycker om utanför studierna. Med det sagt går det alltså inte att skippa lunchen varje dag och uteslutande äta ostmackor och nudlar för att spara pengar.

 

Faktum är att du kan äta näringsrik mat på en snäv budget. Du kan till exempel minska matkostnaderna markant genom att planera dina matinköp och därmed vilka rätter du ska laga i förväg. Här är några tips från ICA på billig studentmat som du kan tillaga.

 

Men oroa dig inte, svensk husmanskost är också ganska billig, så du behöver inte utesluta dina favoriträtter bara för att spara pengar!

Köp en kaffebryggare och sluta spendera pengar i cafeterian!

Det kanske svåraste beslutet du kommer att fatta under dina studier är om du ska investera i en kaffebryggare eller inte. Vi röstar för att du gör det! Du kan till och med hitta flera kaffebryggare som inte kostar mer än 200 kronor. Så istället för att spendera 20 kronor på en kopp kaffe i cafeterian 1-2 gånger om dagen är det mycket smartare att brygga kaffet hemma och ta med det i en termos. Då har du tillräckligt med kaffe för hela dagen och har dessutom sparat otroligt mycket pengar på det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.