Vad är typisk svensk mat?

Vad kan man egentligen förvänta sig av den svenska gastronomin? Vad är egentligen typisk svensk mat? Sveriges matkultur är bred och varierad. Svenskarna älskar sina gamla klassiska maträtter, men de älskar även att experimentera lite för att göra gamla recept mer spännande. Här är några exempel på vad du kan förvänta dig av svensk mat.

Vilt och mat från naturen

I Sverige äts en hel del vilt och annat gott som man kan hitta i den svenska naturen. Man vill ta tillvara på det naturen har att ge oss. Därför ser man ofta vilt, svamp eller bär på de svenska menyerna. När det kommer till viltkött finns det mycket att välja bland. Älg, rådjur och vildsvin är bara tre exempel på vilt som svenskarna älskar att tillaga. Viltkött är ofta mycket magrare än till exempel nöt eller fläsk. Om man vill äta fettsnålt är viltkött alltså ett av de bästa alternativen.

Om man föredrar vegetariska alternativ kan man alltid ge sig ut i skogen för att plocka bär eller svamp. De svenska skogarna är ett enda stort skafferi som man absolut bör se till att använda sig av. Att plocka bär och svamp kan vara riktigt avkopplande, så ge dig ut och leta du också. Koka sedan sylt, marmelad eller saft på de bär du hittar. Om du hittar lite svamp kan du alltid steka den i smör och servera på ett gott bröd. Det kan verkligen inte bli mer svenskt än så.

viltburgare

Fisk och skaldjur 

Fisk och skaldjur är också enormt populärt i Sverige. Smörstekt abborre, inlagd sill, rökt lax, ugnsstekt gädda eller dillkokta kräftor är bara ett par exempel på typiskt svenska fisk- och skaldjursrätter. Intresset för fiske är stort över hela landet, så det är inte så konstigt att fisk och skaldjur är en vanlig syn i de svenska köken. Om man aldrig har testat svenska fiskrätter bör man verkligen ge det en chans.

Sillen och laxen är nog de allra populäraste fiskarna på de svenska matborden. Lax kan fås gravad, kallrökt, varmrökt, grillad eller ugnsbakad. Inlagd äts flera gånger, speciellt under påsk, midsommar och jul. Stekt sill är också enormt populärt. Om man inte är förtjust i den inlagda sillen bör man prova på stekt sill istället.

Husmanskost

Om man verkligen vill smaka på de mest svenska av svenska maträtter ska man alltid gå efter någon typ av husmanskost. Några exempel på typisk svensk husmanskost är köttbullar med potatis, kålpudding, kalops, pannbiff med lök, kroppkakor, pytt i panna och ugnsbakad torsk. Dessa gamla klassiker ligger de flesta svenskar varmt om hjärtat. Det finns något för alla smaker.


Inspiration från andra länder 

Svensken är dock inte rädd för att experimentera lite med sina maträtter. Man ser ofta inspiration från andra länder och kulturer. Vissa klassiska rätter piffas upp med främmande kryddor och tillbehör. Det är ett smart sätt att variera sin mat på. Självklart ska de gamla klassiska recepten bevaras, men man kan alltid testa något nytt lite då och då. Det gör matlagningen mer spännande och givande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.