Skaffa den svenska drömträdgården

Alla som väljer att spendera somrarna i Sverige vet hur magiska vi svenska själva brukar betrakta dem. Även om sommaren är i kortaste laget hindrar det inte oss från att drömma och längta under hela det långa vinterhalvåret. När solen sedan sticker fram är vi snabbast i världen på att slänga långbyxorna, regnjackorna och sätta oss på uteserveringar runt om i landet. Samtidigt börjar säsongens trädgårdsarbete för de som har sommarstuga eller trädgård att tillgå. Det är få av oss som kan stanna inomhus under den svenska sommaren!

 

Trädgårdskultur

Även om många idag bor i några av Sveriges större städer finns det en stark romantisk bild av svensk trädgårdskultur. Bor man i lägenhet tänker man ofta på möjligheten att skaffa ett lantställe och bor man i hus har man säkert redan smällt upp en veranda med solmöjligheter sommartid. Svenskarna väljer att spendera mycket av sommartiden utomhus, både med trädgårdsarbete, avslappning, vandring och umgänge.

 

Därför finns det en stark koppling mellan svensk sommar och trädgårdskultur. Vi dricker kaffe, grillar, leker och har fester utomhus, och traditionen gäller oavsett om det är regn eller uppehåll. Visst ska man bara fira ute på midsommar, och vem drömmer inte om ett bröllop under bar himmel?

 

Den svenska trädgårdskulturen skiljer sig kanske åt från hur det ser ut i andra länder, just av denna anledning. Då vi inte spenderar mycket tid utomhus under vinterhalvåret blir tiden vi kan vara ute i trädgården desto viktigare under sommartid. Därför är det inte de vackra, prunkande blommorna som står i centrum i svenska trädgårdar, utan uteplatser, verandor och de rent fysiska platserna där vi kan vara och umgås.

 

En trädgård för ändamålet

En svensk trädgård har såklart svenska äppelträd, jordgubbar och rabarber – alla tydliga svenska symboler av sommar. Men det är inte växterna som är viktiga i en svensk trädgård, utan mötesplatsen. Att ha en uteplats i anslutning till huset, som är lätt att nå, som motstår vind, regn och kyla och där man kan spendera långa kvällar med familj och vänner, laga mat och äta mat, är desto mer typsvenskt. Vad man sedan väljer att plantera för växter och träd är sedan mer detaljer vilka man kan påta med i efterhand. Att bygga en uteplats eller ett helt inglasat uterum behöver inte vara svårt eller dyrt då man kan åstadkomma mycket på egen hand. Många uterum kan man köpa fördesignade i paketlösningar och du kan hyra minigrävare för att lägga om grunden på egen hand. Att skaffa sin svenska drömträdgård är inte lika omöjligt som projektet kan kännas innan man påbörjat arbetet!

Sommarstuga eller hus?

Det finns fördelar både med att vara husägare och att bara ha ett lantställe om sommaren. Huset kommer kräva både en större investering och mer tid, medan sommarstället kanske blir mer lagom för den som inte vill ha ett lika stort extra ansvar. Det kan dessutom vara skönt med miljöombytet mellan sommaren och vintern! Kanske räcker det till och med med en liten kolonilott i utkanten av stan? Sverige har en mängd möjligheter för den trädgårdssugne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.