Svenska fornminnen du måste besöka

I Sverige kan man hitta fornminnen lite överallt. Utforska allt från gamla ruiner till hällristningar och vikingagravar. Man kan upptäcka flera nya fornminnen varje dag, bara man ger sig ut för att leta lite. Här är en lista över några av de allra bästa och mest populära fornminnena i Sverige. Alla är helt klart värda ett besök.

Ales stenar i Kåseberga

Ales stenar är ett mycket populärt utflyktsmål för många turister. Denna stensättning är den största av sitt slag i landet. Den är utformad som ett skepp och tros ha använts som en grav under vikingatiden. Formationen är ca 67 meter lång, vilket är riktigt imponerande för en stensättning av denna typ. Många kallar Ales stenar för Sveriges Stonehenge, vilket inte är speciellt konstigt. Om du besöker Ystad bör du helt klart ta dig ut till Ales stenar för att uppleva detta fantastiska fornminne.

Gamla Uppsala

Om du älskar historia är Gamla Uppsalas gravhögar ett spännande resmål. Där vilar viktiga personer från förr, troligtvis kungar. Under vikingatiden ska man även ha använt denna heliga plats som offerplats. Hästar, hundar och till och med människor ska ha offrats här för att tillfredsställa gudarna. I dag är Gamla Uppsala en naturskön plats som många väljer att besöka om våren och sommaren.

Birka

Birka, även kallat Sveriges första stad, är ett av Sveriges mest kända världsarv. Birka ligger på Björkö i sjön Mälaren. Förr var Birka en viktig handelsplats under vikingatiden. Här samlades människor från i stort sett hela världen för att handla med varor av alla dess slag. Svenska varor som järn, djurhudar, horn och hantverk byttes mot mer exotiska varor som pärlor och arabiskt silver.

I dag är Birka inte längre en stad, men man kan fortfarande uppleva det som Birkaborna lämnade efter sig. Birka är ett måste på fornminnes- och världsarvslistan.

Ulvuddens hällristningar

I natursköna Värmlandsnäs i Värmland hittar du Ulvuddens hällristningar. Dessa hällristningar föreställer bland annat ett flertal skepp, skålgropar och människor. Ulvuddens hällristningar är en av Värmlands största och mest kända hällristningar. Har du vägarna förbi Säffle bör du ta dig tiden att besöka detta unika fornminne.

vikingastaden-birka

Ulvuddens hällristningsplats har utrustats med en ramp för att göra det mer tillgängligt för besökare med rörelsehinder.

Stora Förvar på Stora Karlsö

Stora Förvar är en grotta på ön Stora Karlsö, Gotland. Grottan är känd för sina många olika fynd, bland annat från stenåldern och medeltiden. I grottan har man hittat allt från ben av olika djur till redskap och vapen. Man har till och med hittat människoben som kan tyda på offerritualer eller kannibalism. Grottan är ca 25 meter djup.

Passa på att besöka och lära dig mer om denna spännande plats nästa gång du reser till Gotland. Stora Karlsö har även andra spännande utflyktsmål och aktiviteter utöver Stora Förvar, så ön är alltid turen värd.

 

Skateholmsboplatserna

Skateholmsboplatserna är lämningar från stenåldern. De äldsta fynden ska vara ca 7000 år gamla. Här vistades både jägare och samlare. Det kan man se utifrån de fynd som hittats på platsen. Skateholmsboplatserna är mest kända för sina hundgravar från jägarstenåldern. I de flesta gravarna har man hittat rödockra. Troligtvis ströddes rödockran över gravarna som en del av begravningsritualen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.