Så campar du bäst i Sverige

Sverige har mycket att erbjuda de som verkligen älskar att campa. Det finns otroligt många sätt att campa på. Här är några exempel på hur du kan campa i Sverige, samt vad du kan göra för att göra din campingsemester helt perfekt.

Generella campingtips

Oavsett vilken typ av camping man väljer, kan det vara bra att vara lite förberedd innan drar iväg. Det kan vara bra att ha med sig skräppåsar som man kan förvara sitt avfall i, speciellt om man planerar att campa ute i naturen. Ta med dig vatten så att du klarar dig under hela campingturen. Det är viktigt att dricka ordentligt. Det kan även vara smart att packa med sig något att äta. Frukt, smörgåsar, müslibarer och kex är bara några exempel på mat som du kan ha med dig i ryggsäcken. Ombyteskläder kan vara bra att ha med sig. Yogakläder kan vara riktigt sköna att ha på sig under campingturen. En liten ficklampa kan också vara trevligt, speciellt om man ska campa i skogen. En rulle med toalettpapper kan också vara smart att packa med sig.

Tälta i naturen

Alla borde prova att tälta ute i naturen någon gång. Det är en helt unik typ av upplevelse som man bara inte får missa. Somna till skogens lugnande sus och gräshoppornas spelande. Vakna till fågelkvitter och solsken. Att många väljer att campa i tält är inte speciellt konstigt. Man kommer verkligen nära naturen.

Allemansrätten gör tältningen i Sverige så mycket bättre än tältning i många andra delar av världen. Det finns dock vissa regler man ska följa. Du får såklart inte störa de som bor i området. Håll dig utom syn- och hörhåll, så stör du ingen. Tälta inte på jordbruksmark, betesmark eller i planteringar. Om du är osäker på om du får tälta på en specifik plats bör du alltid fråga markägaren om det är ok.

camper

Skada inte naturen. Lämna den i samma skick som när du kom till platsen. Ta alltid med dig ditt skräp eller dina matrester och släng dem i närmaste soptunna eller sopsortering.

Sov under bar himmel

Om man vill kunna komma ännu närmare naturen kan man välja att skippa tältet helt och bara sova i en sovsäck under bar himmel. Se bara till att hålla koll på vädret. Det sista du vill är att vakna upp i en genomdränkt sovsäck. Även om du sover i en sovsäck, kan det vara bra att ta på sig rejäla kläder. De hjälper dig att hålla värmen om det skulle bli kyligt under natten. Välj gärna kläder som är anpassade för att klara av både väder och vind.

Hyr husvagnsplats eller tältplats

Om man inte känner för att campa ute i den vilda naturen, kan man alltid hyra en plats på en camping. Fördelen med att campa på en campingplats är att man alltid har tillgång till bekvämligheter som toaletter, duschar, tvättmöjligheter och tillgång till rinnande vatten. Denna typ av camping passar bra för dig som kanske inte har så mycket campingerfarenhet, men som ändå har lust att prova på denna härliga upplevelse. Att campa på en campingplats passar även bra för familjer med små barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.